Rosmarin är en känd krydda med många användningsområden

Rosmarin – mer än bara en krydda för matlagning

Rosmarin är en välkänd krydda som ger smak åt rätter och drycker, men den har även en rad positiva hälsoeffekter. Med en doft som påminner om skog kan rosmarin hjälpa vid olika symtom och är användbar för många tillstånd.

Rosmarinens historia och medicinska egenskaper

Rosmarinens användning har en lång historia. I antikens Grekland och i Rom ansågs den vara en kärleksört som också förbättrade minnet. Under medeltiden använde munkar den för att behandla infektionssjukdomar och än idag används rosmarin för sina positiva egenskaper och ingår i olika örtblandningar. I naturen växer rosmarin främst i Medelhavsområdet, men den odlas också i tempererade klimat.

Hur ser rosmarin ut?

Rosmarin har barrliknande blad och i sin naturliga miljö kan den bli upp till två meter hög. Doften är stark och förknippas ofta med skog vilket gör den populär i aromaterapi och som smakförstärkare.

Rosmarinens medicinska egenskaper

Rosmarinens medicinska egenskaper är kopplade till dess innehåll av eteriska oljor, tanniner, bittra ämnen och flavonoider. De huvudsakliga effekterna av rosmarin är att den anses:

  • Förbättra blodcirkulationen
  • Skydda njurar och lever
  • Öka urinutsöndringen
  • Ha antioxidativa och antiinflammatoriska effekter
  • Verka antibakteriellt
  • Ha antiviral effekt
  • Ha svampdödande effekt
  • Förbättra koncentrationen

Rosmarinens användningsområden för hälsa

Tack vare sina medicinska egenskaper används rosmarin för att lindra en variation av hälsoproblem. Externt används rosmarinolja eller extrakt för att behandla hjärt- och kärlsjukdomar, reumatiska tillstånd, och för att stimulera hårväxt. Rosmarinolja är även populär för att lindra stress, sömnlöshet, huvudvärk, kronisk trötthet och artrit. Rosmarin för aromaterapi är också ett populärt användningsområde.

Rosmarin vid urinvägsinfektioner

Rosmarinens antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper gör den användbar vid behandling av urinvägsinfektioner. Som ingrediens i växtblandningar som används för urinvägsbesvär kan rosmarin ha en positiv effekt på vanliga besvär som sveda och att underlätta urinering.

Rosmarin som matsmältningsfrämjande medel

Rosmarin kan intas vid matsmältningsbesvär som gasbildning och dålig aptit, samt för cirkulationsproblem och luftvägsinfektioner som bronkit.

Extern användning av rosmarin

Externt kan rosmarin användas i salvor, krämer och bad för att lindra muskelsmärta och förbättra hudens tillstånd.

När bör man undvika rosmarin?

Rosmarin används ofta som krydda i olika maträtter. Koncentrat av kryddor och örter i olika former bör man dock vara försiktig med vid graviditet och amning.